BERIT RUUD RETZER

FORFATTERNy biografi om Jens Evensen:
Mannen som gjorde Norge større

Gyldendal Norsk Forlag 2017
336 sider
ISBN/EAN: 9788205498167
Pris: 449,-

Jens Evensen (5. november 1917 - 15. februar 2004) var en av de viktigste norske politikerne i det 20. århundre, og hans liv var dramatisk: Fra en trygg oppvekst i farens slakterbutikk på Grønland til en farlig ungdomstid i motstandsbevegelsen under krigen. Fra studier i havrett og doktorgrad ved Harvard University til et politisk liv i kamp om Norges grenser og nasjonale eierskap i havet. Fra en seierrik karrière som politiker til å være overvåket og forfulgt av politiet, fordi hans nærmeste medarbeider hadde vist seg å være en av Sovjetunionens spioner i Norge. Treholt-saken forble et åpent sår i Jens Evensens liv, og de to ble aldri forsonet.

Historien om Jens Evensen er spennende som den barskeste thriller, men den er hentet fra virkeligheten. Gjennom Evensens liv opplever vi et avgjørende stykke norgeshistorie: mot alle odds og i en kamp mot stormakters interesser, skapte han det juridiske grunnlag for våre havgrenser og vårt eierskap til oljen, fisken og mineralene i enorme områder.

 

100års jubileum - 5. november 2017

«Den 5. november 2017 er det 100 år siden Jens Evensen ble født. I den anledning håper jeg Norge vil minnes ham på et vis som er denne mannen verdig, ettersom han har utrettet mer for Norge og verdenssamfunnet enn de fleste nordmenn vet.» BERIT RUUD RETZER

«Jens Evensen var en av de store nordmenn i det 20. århundre.» EINAR FØRDE

«Det ville ikke være helt urimelig om alle nordmenn, av ren takknemlighet, hadde en byste av Jens Evensen i sine hjem.» JAN KJÆRSTAD

 

copyright©Oljedirektoratet 2017 - www.npd.no/no/Kart/Faktakart/ 

Norsk sokkel i 2017 iht. FNs Havrettskonvensjonen. Norge var et av de landene som vant mest på resultatet. Den nye havretten, som Jens Evensen hadde preget i betydelig grad, var et stort skritt på vei mot fredelige løsninger i forbindelse med verdenshavene og dermed også for freden.


                                         Foto copyright © Berit Ruud Retzer

 Berit Ruud Retzer under boklanseringen hos Gyldendal, 20. september 2017.Foto copyright © Berit Ruud Retzer

Berit Ruud Retzer i panel under boklanseringen hos Gyldendal med Leif Terje Løddesøl (jurist, næringslivsleder og tidligere medarbeider av Jens Evensen), Bjørn Hansen (tidligere norsk NRK journalist) og Håvard Friis Nilsen (redaktør Gyldendal Norsk Forlag).


copyright © Berit Ruud Retzer 2017 - Powered by Strato/CM4all