BOKENS FORHISTORIE

Fra 1985 til 1994 var Jens Evensen folkerettsdommer ved Den internasjonale domstolen i Haag i Nederland. I denne tiden ble han kjent med den norske journalisten Berit Ruud Retzer, som også bodde i Haag. Hun skrev noen artikler om ham, de ble venner og begynte på et bokprosjekt som skulle bli en autorisert biografi om Jens Evensen.  Dette bokprosjektet ble imidlertid stoppet. Den nå foreliggende biografien  - Jens Evensen - Makten, myten og mennesket - er skrevet uten Evensens samarbeid og er ikke autorisert av ham.  Det ble skrevet flere avisartikler om bokprosjektet. Utdrag av enkelte av artiklene finner du her.

 

TREHOLT-SAKEN SLIK JENS EVENSEN OPPLEVDE DEN

Sissel Dahle, Aftenposten, 04.05.1996

Manuskriptet til den første biografi om Jens Evensen ligger nå hos Aschehoug forlag. Boken skal blant annet kaste nytt lys over Treholt-saken.

Boken om Jens Evensen (78), Norges tidligere havrettsminister og folkerettsdommer i Haag, er skrevet av den norske journalisten Berit Ruud Retzer, som er bosatt i Haag i Nederland. Etter det Aftenposten erfarer, vil boken utkomme til høsten, men forlaget vil ikke si annet enn at manuskriptet er inne i systemet og at ingen endelig avgjørelse om utgivelse er tatt.  

- Boken er lagt opp som et stort intervju med Jens Evensen, og kaster et nytt lys over bl.a. Treholt-saken, sier Berit Ruud Retzer til Aftenposten. 

  - Den løser ikke gåten Arne Treholt, men vil vise Treholt-saken ut fra Evensens egne følelser. Samtalene med Evensen og opplysningene som er kommet frem, kaster også et spesielt lys over andre forhold som har avgjørende betydning i Evensens embedstid - som både gråsone-saken og havrettsforhandlingene med Sovjet.

  Jens Evensen sier til Aftenposten at han har et langt og spennende liv å fortelle om. - Jeg vil imidlertid ikke uttale meg om noe på forhånd. Det skal ikke se ut som om jeg skravler og skryter, sier han.

 

  - Jeg er ikke begeistret for selvbiografier. Men jeg har fått mange henvendelser fra forlag, så det har ikke vært til å komme unna. Berit Ruud Retzer er usedvanlig dyktig, og hun har nedlagt et stort arbeide. Jeg forteller og hun skriver. Jeg har fremdeles ikke lest manuskriptet, men må vel få gjort det snart, sier Evensen.

 

    

HAVRETT OG PANNEKAKER  

Dagens ansikt - Jens Evensen (80), tidligere dommer og havrettsminister

Marie Bjørnersen, Dagbladet, 05.11.1997

Sammenhengen mellom Norges fiskerigrense og pannekaker med lønnesirup, er et hittil underkjent fenomen i norsk havrettshistorie. Men det var pannekakene som dro i land avtalen om 200 nautiske mils fiskerigrense.

...

Noen biografi om Jens Evensens innholdsrike liv finnes ikke. Et manus som var utarbeidet etter intervjuer med Evensen, ble nylig lagt på is av Aschehoug forlag, etter at Evensen brøt sammenarbeidet. - Egentlig vil jeg ikke ha noen biografi, jeg synes det blir for pretensiøst. Dessuten blir det jo ikke det sammen når andre skal skrive om ditt liv! Også er jeg nok litt pirkete og vanskelig å gjøre til slags, sier han.

- Jeg har alltid vært en kranglefant, og er det vel ennå, ikke sant Sylvei, sier han ertende. Men i neste øyeblikk er han midt inne i en lengre monolog om freden og FNs rolle. Etter at han sluttet som politiker og minister, har han stilt opp for kampen mot atomvåpen og for miljøet, parallelt med jobben som dommer i Haag. Kampen mot krig er en av hans virkelige hjertesaker. Men nå synes han det har vært nok politikk. - Det tar seg ikke ut i min alder å fly rundt og mase!

 

FAMILIE KLARTE IKKE Å STANSE EVENSEN-BOK

Per Egil Hegge, Aftenposten, 14.09.1999

I morgen lanseres en biografi om Jens Evensen som hans familie, hans advokat og forlagsdirektør William Nygaard har gjort sitt beste for å stanse, enda boken gjennomgående er rosende. 

Det er Berit Ruud Retzer som utgir boken på eget forlag, etter at et mangeårig samarbeid med Jens Evensen om boken ble avbrutt i 1996. Da avslo hun også et tilbud om 100 000 kroner som dekning for sitt arbeid med boken. Tilbudet var fremsatt under den forutsetning at materialet ikke ble brukt.

"Makten, myten og mennesket Jens Evensen" lanseres som en uautorisert biografi. Av tilblivelseshistorien fremgår det at bokprosjektet strandet da Evensen ble klar over at 50 sider av boken omhandlet Arne Treholt og Evensens samarbeid med ham. Evensen ønsket ikke at Treholt-saken skulle nevnes, men gikk med på at to sider kunne omhandle Evensens statssekretær og høyre hånd gjennom mange år. 

Arne Treholt, som da var byråsjef i Utenriksdepartementet, ble arrestert for spionasje i 1984. Han sonet åtte og et halvt år av en straff på 20 års fengsel før han ble benådet i juli 1992.

Forklaringen på Berit Ruud Retzers vanskeligheter med å få utgitt sin bok om Jens Evensen har mange komponenter. Noen av dem avtegner seg som arkeologiske lag i boken.

  Biografi  Innhold Bokutdrag Bokanmeldelser Forhistorien Forfatter Bokbestilling
copyright © Berit Ruud Retzer 1999-2016