BERIT RUUD RETZER

FORFATTEREdvard Munch: Gjennombruddet

Koloritt Forlag
Utgivelsesår: 2012
241 sider
ISBN 9788292395837
Pris: 289.-

Koloritt Forlag eksisterer ikke lenger men boken kan bestilles direkte fra forfatteren.
Send en e-post til berit(at)ruudretzer.com
Ikke glem adressen din!

 

Edvard Munch (1863-1944) var en sentral maler med stor innflytelse i det 19. og 20. århundre. Boken fokuserer på den betydningen dr. Max Linde og andre tyske mesener hadde på Munchs gjennombrudd og anerkjennelse som internasjonal kunstner. 

Forfatteren har hatt tilgang til brev som ikke har vært publisert tidligere. Det dreier seg om brev fra Munch, men også om korrespondanse mellom hans mesener om hvordan det skal lykkes dem å plassere Munch i «de fine hjem».

Brevvekslingen vitner om vennenes bekymring, nemlig Munchs «fuktighetsbasill», hans fyllekuler. «Ikke gi ham penger nå, for han drikker opp alt», skriver Kollmann til dr. Linde, Munchs nye venn.

Linde legger sin ære i å skaffe Munch en fremtid som kunstner i Europa og inviterer ham til Lübeck for å male. Han blir malerens rådgiver i alle livets spørsmål. I brev som nå har kommet for dagen, skriver Munch til ham:

 

«Jeg kultiverer som en lege farlige bakterier i min sjel ... Luften er full av elektrisitet og jeg har føling med fienden ....»

Nervene herjer med ham, men Munch har det bra i huset Linde i Lübeck. Hans bilder forandrer karakter, de blir gladere og økonomien bedrer seg. Dr. Linde har fire unge sønner. Nå må de stå modell. Bildet, «Dr. Lindes fire sønner», blir karakterisert som det 20. århundrets betydeligste gruppebilde av barn.

 

                            Foto copyright © Berit Ruud Retzer

Edvard Munch: Dr. Lindes fire sønner, 1903copyright © Berit Ruud Retzer 2023 - Powered by Strato/CM4all